Misvattingen rond het griepvaccin

01 sep

Misvattingen rond het griepvaccin

Het griepvaccin is de best beschikbare manier om griep te vermijden. Het vermijdt ook dat u vrienden of familie besmet. Toch bestaan er nog heel wat misverstanden over vaccinatie. Hoog tijd dus om er 5 uit de wereld te helpen.

Het griepvaccin is de best beschikbare manier om griep te vermijden. Het vermijdt ook dat u vrienden of familie besmet. Toch bestaan er nog heel wat misverstanden over vaccinatie. Hoog tijd dus om er 5 uit de wereld te helpen.

Misverstand 1: “Van het griepvaccin wordt u ziek.”
Het vaccin bevat geen levende virusdeeltjes. U wordt er dus niet ziek van. De meest voorkomende klachten na griepvaccinatie zijn pijn, roodheid of lichte zwelling op de plaats van injectie. Dat gaat na enkele dagen vanzelf over.

Misverstand 2: “Ik krijg nooit griep.”
U kan net die ene gelukkige zijn die nooit griep krijgt, maar het griepvirus verandert jaarlijks. Ieder jaar heeft u dus opnieuw kans om besmet te worden en dus ook ziek te worden. Gemiddeld krijgt ongeveer een op de tien mensen griep.

Misverstand 3: “Het griepvaccin is niet veilig.”
De veiligheid van het vaccin werd uitgebreid onderzocht en heeft een zeer goed veiligheidsprofiel. Jaarlijks worden er miljoenen dosissen gegeven zonder grote nevenwerkingen. Het is ook veilig en aanbevolen bij zwangere vrouwen.
Krijgt u toch griep, dan wordt u met een vaccinatie minder ziek en is ook de kans op complicaties (zoals bronchitis, long- of oorontsteking…) veel kleiner.

Misverstand 4: “Uw lichaam is beter gewapend na griep.”
De bescherming na ziekte of na een vaccin is gelijkaardig. Vergeet ook niet dat het doormaken van griep ernstige nevenwerkingen kan veroorzaken. Zeker voor risicogroepen (ouderen, zwangere vrouwen, long- en hartpatiënten…) kan dit een belangrijk verschil uitmaken.

Misverstand 5: “Ik word toch ziek, ondanks het vaccin.”
Het vaccin beschermt zeer goed tegen circulerende virussen. Bij gezonde volwassenen is het 70% effectief in het voorkomen van griep. Maar eens om de tien jaar is er een circulerende griepvariant waartegen het vaccin geen bescherming biedt. Het kan dus zijn dat u toch ziek wordt, ondanks de inenting.
Vaccinatie biedt ook geen bescherming tegen verkoudheden. Die worden soms verward met griep, maar er zijn meer dan tweehonderd (!) virussen die een verkoudheid kunnen veroorzaken.

Samengevat: het griepvaccin is de best beschikbare manier om griep te vermijden.
Wie zich laat vaccineren tegen de griep, maakt in het bloed antilichamen aan die het griepvirus elimineren. Als u gevaccineerd bent, is de kans dat u griep krijgt dus veel kleiner. U vermijdt ook dat u kwetsbare personen in uw omgeving besmet.
Het duurt wel twee weken eer het vaccin effectief werkt. Als u binnen die twee weken met het griepvirus in aanraking komt, kan u toch nog griep krijgen. Laat u dus op tijd vaccineren!

Bron: idewe.be